torstai 15. heinäkuuta 2010

Harrbåda, Kokkola

Harrbådasta, Harriniemenäkin tunnetusta alueesta, liikkuu paljon kaikenlaisia tarinoita ja uskomuksia.

Yksi tunnetuimmista lienee varmasti Harrbådan neito, jonka kerrotaan kummittelevan alueella. Neidon kohtalosta on useita eri versioita. Yhteistä kaikille versioille on kuitenkin se, että neitoa on kohdannut onnettomuus. Neidon kerrotaan edelleen kummittelevan alueella ja ilmestyneen useasti kesämekossaan onnettomuuksien edellä.

Tapauksesta kerrotaan esimerkiksi, että Ykspihlajasta kaupunkiin oli matkalla seurue, johon kuului useita miehiä ja yksi nainen. Nainen katosi äkillisesti. Tämän tarinan mukaan miehet olisivat surmanneet naisen ja haudanneet hänet alueelle. Avuksi oli kutsuttu selvänäkijä, joka oli kahvinporoista nähnyt meren pohjalla makaavan neidon.

Kerrotaan myös, että nainen olisi hävinnyt veneestä jostain syystä muiden huomaamatta. Lisäksi huhutaan, että myrskyn raivotessa nainen, hänen miehensä ja poikansa olisivat tehneet haaksirikon, jonka yhteydessä nainen oli menettänyt sekä miehensä että poikansa. Tämän vuoksi hän olisi hukuttautunut itse. Väitetään, että hän kummittelee Harrbådan majakassa, joka on poistettu käytöstä jo aikaa sitten.

Harrbådan mökkiläisten kerrotaan levittäneen huhua, jotta saisivat asua rauhassa mökeissään.

Harriniemessä, Harbådassa, on todellakin hylätty majakka, joka on nykyisin jo melko rapistunut. Majakka on aidattu, jotta siitä putoavat kivet eivät osuisi ihmisiin. Olen tuolla majakalla käynyt useamman kerran. Pienempänä oli mahdollisuus jopa kiivetä majakkaan, mutta en sitten jostain syystä uskaltanutkaan kiivetä. Majakan "alakerrassa" muistaakseni kuitenkin kävin. Ylöspäin meni piikkisuoraan tikkaat, jotka olivat jo jonkin verran ruosteessa. Nykyäänhän Majakkaa käytetään jonkinlaisena purjehdusmerkkinä.

Lähistöllä on ollut monia luvattomasti rakennettuja mökkejä, jotka on määrätty myöhemmin purettaviksi. Majakan läheisyydessä on myös ihan luvallisiakin mökkejä, jotka ilmeisesti ovat edelleen käytössä. Kerrotaan myös, että Harrbådan metsissä olisi muutamia hylättyjä mökkejä, jotka on hylätty suunnilleen samaan aikaan.

Harrbådan metsissä kerrotaan myös pyörineen saatananpalvojia. Väitetään, että he olisivat kokoontuneet näissä mökeissä. Alueelta on väitetty löytyneen sisäelimiä naulattuna puuhun, sekä kaikenlaisia muita symboleja, jotka viittaavat saatananpalvojien kokoontuneen alueella. Jutusta on liikkunut huhuja vuosikausia, mutta onko mitään todella nähty tai löydetty?

Kieltämättä tekisi mieli mennä itse sinne metsiin samoilemaan ja todeta, löytyykö niitä hylättyjä/autioutuneita mökkejä sieltä, mutta yksinään ei taida ihan uskaltaa. ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti